1. Tüm içerik bedava! Böyle devam etmesi için reklamlara tıklamayı unutma ;)

Seda'nın Tarif Defteri

'Diğer' forumunda Seda tarafından 10 Ekim 2014 tarihinde açılan konu

  1. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Havuçlu-Tarçınlı Kek
    Malzemeler:

    • 3 yumurta (oda sıcaklığında)
    • 1 adet büyük boy havuç
    • 1 su bardağı toz şeker
    • 1 paket vanilya
    • 1 yemek kaşığı tarçın (isteğe göre biraz daha arttırabilirsiniz)
    • 1 paket kabartma tozu
    • 1 su bardağı yoğurt
    • 2,5 – 3 su bardağı elenmiş un
    • 1 çay bardağı sıvıyağ
    Yapılışı:
    • Havucu en küçük rende ucuyla rendeleyin.
    • Şeker ve yumurtayı krema haline gelene kadar çırpın. Sonra sırasıyla vanilya, sıvıyağ, yoğurt, un, kabartma tozunu ekleyin ve çırpmaya devam edin.
    • Karışım kek kıvamını alınca havuç ve tarçını ekleyin. Bu aşamada dilerseniz ceviz veya fındık da ekleyebilirsiniz yakışıyor ;) İster muffin kalıplarına isterseniz büyük kek kalıbına koyun.
    • 180 derecede önceden ısıttığınız fırına verin ve 30dk kesinlikle fırını açmayın. 30 dk sonunda kürdan metoduyla kekinizi kontrol edin ve piştiyse fırından çıkararak soğumaya bırakın ;) image.jpg
    AFİYET OLSUN :p
     
  2. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Zaman kısıtlı olunca şipşak tarifler tatlılar hayat kurtarıyor :) Ben de ilk olarak yaz boyu buzluğumdan eksik etmediğim mozaik pastamın tarifini sizlerle paylaşayım ;) Çiğ yumurtadan hoşlanmadığım için yumurtasız bir tarif kullanıyorum, yiyenler de çok beğendi siz de denerseniz yorumlarınızı mutlaka bekliyorum ;)
    Screen-Shot-2014-10-12-at-22.39.32.jpg
    Mozaik Pasta

    Malzemeler:
    • 300 gr petibör bisküvi
    • 1 su bardağı süt
    • 3 yemek kaşığı kakao
    • 3 yemek kaşığı şeker
    • 3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
    Yapılışı:
    • Bisküvileri ne çok büyük ne çok küçük olacak şekilde kırıyoruz. Kakao ve şekeri bisküvilerin üzerine döküyoruz.
    • Ocakta erittiğimiz tereyağını biraz ılımaya bırakıyoruz. Sıcakken bisküvilerin üzerine dökersek çok yumuşar bu yüzden fazla vaktiniz yoksa süt ile tereyağını karıştırarak ılıştırabilirsiniz ;)
    • Tüm malzemeyi bisküvilerin üzerine döktükten sonra kaşık yardımıyla karıştırıp iyice harmanlıyoruz.
    • streç filmi tezgaha serip istediğimiz boyutta ve kalınlıkta şekil veriyoruz. Biz kahvenin yanına minik atıştırmalık olarak yediğimiz için ince uzun yapıyorum.Tercih sizin :)
    • Buzlukta soğuyan pastamız 3-4 saat sonra servise hazır hale geliyor.
    Not: Buzlukta saklandığı için bozuldu etti derdi yok günlerce gönül rahatlığıyla yeniyor ;)
     
  3. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Oncelikle tarifin sahibi biricik esim CSA'ya sonsuz tesekkurler :) Kendisi bir sure is icin Uzakdogu'da yasadigi icin harika yemekler yapar, ben de ogrendiklerimi unutmamak icin o yaparken fotografini ceker daha sonra bakarak kendim yaparim ;) Bu da cok severek yedigimiz, tamamen buzlukta ve buzdolabinda olan sebzelerle yaptigimiz sebzeli noddle'imiz :))

    Sebzeli Noddle
    photo-1.jpg
    • 5 parca Noddle
    • 3-4 tane sherry domates
    • bir tutam iceberg
    • bolca taze sogan
    • havuc
    • kirmizi ve yesil biber
    • bolca sarimsak
    • aci sos, aci kuru kirmizi biber
    • soya sosu
    Malzemeleri istediginiz gibi cesitlendirebilirsiniz, daha az veya daha cok kullanabilirsiniz o zevkinize kalmis ;) Gelelim yapilisina:
    • Makarna haslar gibi haslanmis suya noddlelari atiyoruz. uzerinde yazan sure kadar kaynatiyoruz. Bu asamada aynen makarna yapar gibi yapismasin diye yag ekliyoruz. Ayrica suyuna soya sosu ekliyoruz.
    • Diger tarafta wok tavamizi yaglayip fotografta goruldugu sirayla sebzeleri ekliyoruz. Sebzeler sonunce icine soya sosu ve aci sos ekliyoruz. photo-2.jpg
    • Pisen noddleimizin suyunu suzup wok tavadaki sebzelerle bulusturuyoruz.
    photo-3.jpg

    iste bu kadar, afiyet olsun ;)
     
  4. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Tek tük yapabildiğim güzel yemeklerden birini sizlerle paylaşıyorum :) Eşim her yemeği beğenmez, bunu beğendiyse gerçekten güzel oluyor demektir ;) Eğer denemediyseniz bu tarifle bir deneyin, klasik ama davet sofralarında da çok hoş duran bir zeytinyağlı ;)
    Zeytinyağlı Barbunya Pilaki
    • yarım kilo taze barbunya (kuru yapacaksanız tarif aynı tek fark bir gece önceden suya yatırıyoruz)
    • 2 adet orta boy soğan
    • 1 adet küp küp doğranmış havuç
    • 1 adet küçük boy küp küp doğranmış patates
    • 1 kahve fincanı zeytinyağı
    • 1 yemek yaşığından biraz fazla salça (bol salçalı ve domatesli her zaman güzel oluyor)
    • 2 yemek kaşığı domates konservesi ( ya da 1 büyük domates )
    • İsteğe bağlı 4-5 diş sarımsak
    • tuz, maydanoz, limon
    1. ayıkladığımız taze barbunyaları güzelce yıkayoruz. Bir tencereye koyduğumuz barbunyaların üstünü örtecek kadar su koyup bi taşım kaynatıyoruz. Kaynayınca boyalı suyunu süzüp atıyoruz.
    2. Tencereye yağı ve soğanı atıp güzelce kavuruyoruz. Güzel kavuruyoruz diyorum çünkü işin sırrı burada ;) Biraz rengi dönmeye yakın sarımsakları atıp kavurmaya devam ediyoruz. Onu da bir süre kavurduktan sonra salçayı ekleyerek kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Bu güzel kokulu karışıma domatesleri de ekliyoruz.
    3. Havuç ve patatesi ekleyerek kavurmaya devam ediyoruz. Yaklaşık 5-6 dk kavrduktan sonra barbunyaları ilave ediyoruz.
    4. Üzerini geçecek kadar suyu ilave edip, 3 damla limon sıkıp orta kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz. Sık sık kontrol ediyoruz suyunu çekerse sıcak su ilave ediyoruz ;)
    5. Barbunya tuzu çektiği için baştan koymuyoruz pişmeye yakın bir tutam koyuyoruz. Hele ki salçanız tuzluysa tuzunu kontrol ederek koyun benimki ev yapımı olduğu için zaten tuzlu hiç tuz koymuyorum ;) Barbunyaları ara sıra tadarak pişip pişmediğini kontrol ediyoruz.
    6. Biraz sulu olarak ateşten alın. Soğuma esnasında bünyesine su alacağı için endişelenmeyin çok mu sulu diye ;)
    7. Daha sonra servis sırasında maydanoz ve limon sıkarak servis edin ;)
    Afiyet olsun :)
    DSC_0045.JPG
    NOT: Normalde zeytinyağlılara yarım kesmeşeker kullanılır, ama ben doğal yollarla havuç tatlı bir tat verdiği için kullanmıyorum dilerseniz siz suyuna ekleyebilirsiniz ;)
     
  5. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Tavuk sote
    Esimin evlenmeden once bir yandan evimize esyalari yerlestirirken yaptigi ilk yemek :) ben de o zaman fotoğraflarını çekmiştim, tarif olarak paylaşayım:
    image.jpg
    • Seramik tavamıza biraz Zeytinyağı ekliyoruz. Uzun uzun doğradığımız Soğan, sarımsak ve yeşil biberleri kavuruyoruz.
    • Domatesi koyup suyunu çekene kadar biraz daha kavuruyoruz.
    • Tavuk göğsünü yıkayıp jülyen veya küp küp doğrayıp tavaya ekliyoruz.
    • En son biraz da renk versin diye bir çaybardağının yarısı salçayı hafif sulandırıp ekliyoruz, bol baharatlar ekleyerek pişiriyoruz.
    • Biz bunu uno'nun minik lavaşına sarıp dürüm şeklinde servis ediyoruz, pratik ve lezzetli ;)
     
    Son düzenleme: 17 Eylül 2015
    Ardil, merveyksl, mltmdgkn ve 10 kişi daha bunu beğendi.
  6. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Karidesli-Sebzeli Pilav
    phot2o.JPG
    Malzemeler:​
    • Temizlenmiş ayıklanmış karides
    • Küp küp doğranmış patates, havuç, bezelye
    • Mısır
    • 2 su bardağı Pirinç
    • Soya sosu
    • Birkaç damla acı sos
    • Tereyağı
    • Zeytinyağı
    • Pilav tenceresi
    Yapılışı:
    • Pilav yapmaktan pek bir farkı yok aslında. Bir miktar tereyağına temizlenmiş karidesleri koyup bir güzel kavuruyoruz. Biraz da zeytinyağı ekleyip yıkanmış pirinci ekliyoruz ve kavurmaya devam ediyoruz. Pirincin rengi sarıya dönünce bir miktar soya sosu ve acı sos ekliyoruz. 1'e 1.5 su ölçüsü burada da geçerli. 2 bardak pirinç kullandıysanız 3 bardak sıcak su ekleyerek garnitürü koyuyoruz (konserve veya donmuş garnitür kullanmayacaksanız küçük bir kapta biraz haşlayabilirsiniz). Tuzunu kontrol edip kısık ateşte pilavımızın pişmesini bekliyoruz ;)
    Afiyet olsun :)
     
    merveyksl, mltmdgkn, Yeliz ve 4 kişi daha bunu beğendi.
  7. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Deneme 1-2 :) Olursa coook pratik bir tarif geliyor @archbn :)
    image.jpg

    Düdüklüye etimizi (ister dana ister kuzu incik) koyuyoruz, iri doğranmış soğan, sarımsak, patates, havuç ve evde olan diğer sebzeleri ekliyoruz. Tuz ve bol karabiber, isteğe bağlı defne yaprağını koyup bir güzel pişiriyoruz. Her düdüklüde haşlama için verilen bir dk ayarı vardır, kitapçığına bakarak yapabilirsiniz ;) Sonrasında suyuyla servis ediyoruz, hem çorba hem yemek ;)
     
    Son düzenleme: 27 Ağustos 2015
    merveyksl, mltmdgkn, sedaozer ve 6 kişi daha bunu beğendi.
  8. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Dün evdeki malzemelerle yaptığım şipşak yemeğin tarifini sizlerle paylaşıyorum ;)

    Malzemeler(2 kişi için):
    - 2 adet tavuk göğsü
    - 1 adet kırmızı biber
    - 1 adet yeşil biber
    - 2 adet lavaş (Ben Uno'nunkini kullanıyorum)
    - Baharat, biraz zeytinyağı

    Yapılışı:
    Tavukları küp küp doğtuyoruz, küçük bir kaseye koyuyoruz.
    Azıcık zeytinyağı döküp istediğimiz baharatı koyuyoruz (karabiber, tuz, kırmızı biber koydum ben)
    Güzelce karıştırıp tavada pişiriyoruz.
    Zamandan kazanmak için uzun ince doğradığımız biberleri de başka bir tavada azıcık yağda döndürüyoruz. Tost makinesine lavaşı koyuyoruz, önce pişirdiğimiz biberleri koyuyoruz sonra üzerine pişen tavukları ekleyip güzelce dürüyoruz ;)
    Tost makinesiylr hafif bastırıyoruz, afiyet olsun ;)
    image.jpg
     
  9. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Genellikle çeyize alınması gereken bir 'gereç' olarak görülür fakat et/tavuk haşlamak dışında pek de kullanılanmaz. Bende durum öyle değil, hem zamandan tasarruf sağlaması, hem enerjiden tasarruf sağlaması hem de besin değerlerini öldürmeden pişirmesi dolayısıyla benim vazgeçilmezimdir düdüklü tencerem :) Başta korkarak yapsam da kullandıkça ne kadar güvenli ve rahat bir şey olduğunu gördüm ve artık sürekli yemeklerimi düdüklüde yapıyorum. Bu başlıkta düdüklü tencereyle neler yapılır paylaşalım nasıl yapılır yeni gelinlere fikir olsun ;)

    İlk tarifim: Zeytinyağlı Pırasa
    Doğrama işlemlerini saymazsak 5 dakikada pişiyor mis gibi oluyor :asik
    DSC_0004.jpg
    Bildiğiniz pırasa yapımı aslında. Tek fark normal tencerede 50 dakika pişirmek yerine düdüklüde pişiriyoruz.
    Malzemeler:
    • Pırasa
    • 2 tane havuç
    • 1 kuru soğan
    • 1 domates (veya salca)
    • 1 çay bardağı zeytinyağı
    • tuz
    • yarım küp şeker (isteğe bağlı)
    • limon
    • yarım kahve fincanı pirinç (ben pirinç sevmediğim için kullanmıyorum)
    • Ve tabii ki düdüklü tenceremiz :asik
    Yapılışı:
    Malzemeleri soyup bir güzel temizliyoruz.
    pırasa.jpg
    1. Havuçları yuvarlak yuvarlak doğruyoruz.
    2. Pırasaları uzun uzun ve verev olacak şekilde doğruyoruz (ilk yapışım olduğu için ben biraz kısa doğramışım :p)
    3. Kuru soğanı küp küp yemeklik doğruyoruz.
    4. Yağı düdüklüye koyup kızdıktan sonra soğanları ekleyerek kavuruyoruz. 2-3 dakika sonra havuçları ekleyerek 3-5 dakika daha kavurmaya devam ediyoruz. Bu aşamada Kettle'da su ısıtıyoruz.
    5. Pırasaları ekliyoruz. İsteğe bağlı olarak salça/domates sosu/domates rendesi ekliyoruz. Kaynamış suyu ve tuzu ekliyoruz. Malzemeler görünecek kadar su ekliyoruz, fazlasına gerek yok. Bol limonlu sevenler 1 limonun suyunu bu aşamada ekliyoruz. Pirinç koyacak olanlar bu aşamada pirinçleri ekliyorsunuz ;)
    6. Malzemeleri güzelce karıştırıp düdüklü tenceremizin kapağını kapatıyoruz.
    7. Düdüklüden düdüklüye bu pişme süresi değişiklik gösterebilir. Fissler için konuşuyorum 5 dakika içinde benim düdüklümün tıpası çıkıyor ve altını kapatıyorum. Bundan sonra çok bekletmeye gerek yok, düdüklü tencereyi lavaboya oturtup soğuk suyun altına tutuyoruz. Sapında bulunan mandal içerideki basıncın göstergesi, siz suya tuttukça o mandalın gevşediğini göreceksiniz. En son içinde kalan havayı da çıkarak açıyorum ve borcama aktarıyorum.

    Soğuyunca da afiyetle yiyoruz :):acim
     
    Son düzenleme: 22 Ekim 2015
  10. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Geleneksel misir haslama mevsimi geldi :) duduklude yapmak hem kolay hem de pek bi lezzetli oluyor ;) tabii aldiginiz misirin kart olup olmamasinin da etkisi vardir ama benim misir pisirme formulum su sekilde:
    - Misir kocani, kabugu ve puskulu guzelce yikanir kotu olan varsa ayiklanir.
    - Hepsi dudukluye konur uzerine biraz tuz ve bol su eklenir.
    - Dudukluden dudukluye degisse de Fissler icin konusuyorum 30 dk kadar pisirilir (misir kokusu mutfagi sarinca duduklu kapatilir).
    - Aceleniz varsa suyun altinda bekletin yoksa 10 dk buharin gecmesini bekleyin ve duduklunun kapagini acin.
    - Afiyet olsun ;)
    image.jpg image.jpg
     
    Ardil, merveyksl, Sebnem ve 6 kişi daha bunu beğendi.
  11. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Dünün yemeğini yaparken fotoğraflarını çektim, çok pratik kurtarıcı bir yemek benim için ;) Buzlukta olan malzemelerle yapabildiğim için de pratik oluyor tabii ;) Hemen tarifini veriyorum :*
    IMG_1265.jpeg
    1- Yaklaşık 1 kahve fincanı zeytinyağını düdüklü tenceremize koyuyoruz.
    2- Yemeklik doğradığımız soğanı kavuruyoruz.
    3- İyice kavurduktan sonra 2 yemek kaşığı biber salçasınıekliyoruz.
    4- İsteğe bağlı olarak 2 diş sarımsağı ekliyoruz güzelce kavuruyoruz. IMG_1263.jpeg
    5- Kuşbaşı etimizi ekleyerek rengi dönene kadar kavuruyoruz.
    6- Üzerini biraz geçecek şekilde sıcak su ekliyoruz.
    7- Düdüklümüzün kapağını kapatıyoruz (Fissler için 2. ayarda 2-3 dakika yeterli)
    8- Etlerimiz yumuşarken sebzeleri doğrayıp yıkıyoruz.
    9- Düdüklüyü güvenli bir şekilde açtıktan sonra sebzelerimizi ekliyoruz. İsteğe bağlı 1 domates ekleyebilirsiniz ;)
    10- Tuz, karabiber, acı kırmızı biber ve tobasco sos ekliyoruz (isteğe bağlı). Normal tencere kapağını kapatıp sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
    IMG_1264.jpeg

    Afiyet olsun bu kadarcık ;)
     
  12. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    EceG, lülü, imrenn ve 14 kişi daha bunu beğendi.
  13. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Gel kuzum yapayim sana hangisini istiyorsan :asik daha once paylasmistim bunlari, e biriktigine gore bir tarif defteri kosesi acmaya hak kazandim artik dedim :p
     
    Ebru bunu beğendi.
  14. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Tamam kuzum benim de canım çekti yap bize güzel bir şeyler :) Bu paylaşımların hepsini konusuna uygun başlıklarda paylaşmıştım aslında, onları kopyaladım ;) Fotoğraflı tariflerin varsa açalım sana da bir köşe ;):asik
     
    Ebru ve esrahakan bunu beğendi.
  15. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    hahaha admin oyunu bunlar ilizyon yapıyorum :p Tatil dönüşü unutursam bana mutlaka hatırlat kuzu açayım hatta paylaştığın sayfaların linklerini mesaj olrak at bana, ben oradan ayar yaparım ;) :*
     
  16. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Geeel tabiii ne güzel oluuur :asik Eh elimizden geldiğince güzel yapmaya çalışıyoruz :p :p
     
  17. Yeliz

    Yeliz Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    19,822
    Ben de son kirdigim yumurtayi paylasirdim ama gazete okurken ocakta unutmusum :cokkomik
     
    EceG, burcuhas, akgüvercin ve 9 kişi daha bunu beğendi.
  18. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Eline sağlık Seda'cım hepsi hem pratik hem de çok lezzetli ;) bu yemeğin sonucunu da merak ettim nasıl oldu acaba :p :*
     
    Seda bunu beğendi.
  19. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Tarhana Çorbası

    - 4 yemek kaşığı tarhana
    - 2 yemek kaşığı zeytinyağı (annem tereyağ kullanıyormuş ama ben zeytinyağı kullandım)
    - Bir yemek kaşığı salça
    - 4.5 su bardağı su
    - Birkaç diş sarımsak
    - nane, kırmızı pul biber
    Screen Shot 2015-10-22 at 14.07.52.png
    • tarhanayı bir kaseye koyup üzerine bir su bardağı kadar soğuk su (burası önemli) koyuyorsun. Çatalla karıştırıp tarhananın topaklanmasını önlüyorsun.
    • tencereye yapı ve minik minik doğradığın (veya rende de olur) sarımsakları atıp kavuruyorsun. salçayı da koyup eze eze karıştırmaya devam.
    • Bu sırada suyu kaynatıyoruz ki hazır olsun. Tavuk suyu veya bulyon koyacaksak hazırlıyoruz.
    • 3.5 su bardağı kaynamış suyu tencereye ekliyoruz, kasede 1 bardak suyla erittiğimiz tarhanalı suyu da ekleyerek karıştırıyoruz. Pul biber, tuz ve naneyi dilediğimiz kadar ekliyoruz.
    • Kaynayana kadar karıştırmakta fayda var. Kaynadıktan sonra 5-10 dakika kısık ateşte pişirip servis ediyoruz ;)

    Not: Tarhanası az suyu çok olursa bir kaşık tarhanayı yine soğuk sulu bir kasede eritip çorbaya ekleyebilirsiniz. Isıtırken kaynamasını ve bu şekilde 5 dakika daha pişmesini sağlarsanız çok güzel kıvam alacaktır ;)

    Tarhanası çok suyu az olduysa o zaman da üzerine sıcak su ekleyebilirsiniz ;)
     
  20. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi Site Sahibi

    Puan:
    43,520
    Pamuk gibi oldu ;) Bunu yaparken incik de kullanabilrsin çok faydalı bir yemek ve tabii pratik ;)
     
    sedaozer bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş