1. Tüm içerik bedava! Böyle devam etmesi için reklamlara tıklamayı unutma ;)

Pirinç Pilavı

'Makarnalar - Pilavlar' forumunda Aylin tarafından 10 Haziran 2016 tarihinde açılan konu

Etiketler:
  1. Aylin

    Aylin Süper Üye+

    Puan:
    26,820
    Pilav önemli azizim.. Pilavı iyi yapıyorsan mutfakta iyisin derler.. Şöyle tane tane olacak parlayacak :)
    Herkesin pilav yapışı farklı. Kavurarak, kavurmadan, ölçülü, ölçüsüz, bulyonlu, tavuk sulu, şehriyeli, şehriyesiz, arpa şehriyeli, tel şehriyeli... Uzaar gider. @Ardil gibi soru işaretleri olanlara fikir olsun Kimler pilav konusunda iddialı? Kimler pilavını nasıl yapıyor, püf noktakarınız neler bakalım? :)

    Benim ananemden gördüğüm tarifim:
    Ölçülü yapıyorum. 1 su bardağı pirinçe aynı bardakla 1 su koyuyorum. Ama şehriyeli yaptığım için 1 2 parmak daha şehriyenin hakkı diyerek ekliyorum :)

    İlk püf noktası pirinci ılık suyla bolca yıkayıp beyaz suyunu atmak. Ve 10 dk. Da olsa ılık suda bekletmek.. Suyun ılık olması önemli. Çok sıcak da olmasın pirinçleri pişirir.


    Öncelikle tencerede tereyağını eritip göz kararı 1 avuç tel şehriyeyi alıyorum. Bu aşamada şehriyeyi çevirip kavururken önceden ıslattığım piriçleri süzgüye alıyorum. Şehriyeler yanmamalı tadını değiştiriyor pilavın. Hemencecik rengini değiştirse yeter.
    Süzdüğüm pirinci şehriyelerin üstüne alıp bir iki çeviriyorum kavuruyorum. Tane tane ayrılıyor bu aşamada.
    Yanda 1 su bardağı sıcak suya 1 tavuk bulyon atıp eritiyorum. Ve kavrulan pirincin üstüne döküyorum. Bulyon tuzlu olduğu için damak zevkine göre azıcık tuz ekliyorum.2 damla limon sıkıyorum (parlaması için) İki çevirip kapağını kapatıyorum.
    Başta yüksek ateşte suyunu çekene kadar bekliyorum. Suyunu çekip pirinçler görünmeye başladığında altını kısıyorum. İyice suyunu çekince altını kapatıyorum. Kapağın altına kağıt havlu koyup demlenmesini bekliyorum.
    images (97).jpg

    Güzelce karıştırdıktan sonra hazııır afiyet olsunn :)
     
  2. Ezgi

    Ezgi Aday Üye

    Puan:
    0
    Pilavı yapabiliyorum :p ilk deneyimim de bile çok güzel olmuştu.Annem de pilavı yapan her yemeği yapar demişti.
    Ben de önce ılık suda bekletiyorum.
    Pilavı şehriyeli severim.Tereyağında göz kararı şehriyeleri kavuruyorum.Hemen olduğu için dikkat etmek lazım,yanmasın :)
    O sırada suyunu süzüyorum.Pirincin içine bir tane küp şeker atıyorum tane tane olsun diyeymiş :) bir iki damla limon iyice kavuruyorum.Üzerini birazcıcık geçecek kadar sıcak su ekleyip kısık ateşe pişiriyorum.
    Bulyon kullanmıyorum pilav da ben sevmiyorum :( Daha doğrusu yerim ama olmasa da olur :p
     
    bersel, hilalozer ve Aylin bunu beğendi.
  3. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Ellerine sağlık canım . Bende böyle yapıyorum ama suyunu ben göz kararı koyuyorum alışkanlık olmuş bende :) Bende arma şehriyeli veya nohutlu yaparımm pilavı çok da severimm :asik:asik
     
    Aylin bunu beğendi.
  4. Aylin

    Aylin Süper Üye+

    Puan:
    26,820
    Bulyon aslında zararlı kullanmaman daha iyi ama biz çook seviyoruz napıyım :yemek
    Ya küp şekeri yazarken bile unutmuşum işte çoğu zaman unutsam da ben de suyu eklediğimde atıyorum :*

    Pilavın heer türlüsünü yerin arpalı da nohutlu da sebzeli de ama eşim şehriyeli sevdiği için öyle yapıyoruz. Ben de çook severimm :*
     
    sedaozer bunu beğendi.
  5. lülü

    lülü Uzman Üye+

    Puan:
    20,972
    Ellerine saglikkkk :) aynennn kayinvalidemin yaptigi sekildeee senin tarifinde sadece bardak ökcüleri farkli (5 kişilik aile oldugumuz icin ) ayrica biz pirinci suda bekletirken tuz da atiyoruz bu sekilde daha iyi nişastasi ayriliyormuş :) bulyon bizde sevmiyoruz ekstra pirinci kavururken hep ayni yönde ve kepceyi alttan vuruyoruz pirinclere ( buda patronumla yaptiğim pilavlarin püf noktasi ) kayinvalidem de pirinc suyunu cekerken yine tereyag koyuyo üstüne o da erirken suyunu ve yagini bu şekilde çekiyooo :) kendi annem ise suyunu göz karari koyuyo ve tahta kasik suda duruyorsa pirincin suyu tamam oluyomuş bi beceremedim şu püf noktayı :) sonuc olarak hepsinin de pilavi lezzetli ve tane tane oluyooo :)
     
    Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  6. Büşra yağmur

    Büşra yağmur Uzman Üye+

    Puan:
    24,322
    ellerine sağlık canım bende çok iddialıyımdır bu konudaa herkes bayılır pilavıma.
    1 bardak pirince bende 1 buçuk bardak su koyuyorum.arpa şehriyeyle yaparım genelde. tavuk bulyon bir tatlı kaşı şeker 2 damla limon 1 tatlı kaşığı tuz koyarım.
    terayağı yada margarini eritip içine şehriyeleri atarım ıslatmış olduğum pirinci şehriye kavrulunca dökerim üzerine vee bulyon şeker tuz ve limonu koyup bir güzel kavururum kavrulduktan sonra suyu ilave ederim karıştırıp kaynadıktan sonra su altını kısar hiç kaşık vurmam.öyle pişer ve çok lezetli olur.
     
    Ardil, sedaozer ve Aylin bunu beğendi.
  7. Betül

    Betül Süper Üye+

    Puan:
    30,252
    Ellerine sağlık kuzum bende bulyonsuz diyemiyorum yavan geliyor :rolleyes: tereyağ ve sıvı yada zeytinyağı karıştırıp aynı tel şehriye ile senin gibi yapıyorum , her türlüsünü yerim ama :)
     
    Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  8. ayşenn

    ayşenn Uzman Üye+

    Puan:
    11,722
    Pilavı çooooook severim ve güzel yaptığıma inanırım :D eşimin pek sevdiğini söyleyemem ama hep der sevmem normalde ama sen çok güzel yapıyorsun diyee :)
    Bende pirinci saatler öncesinden güzelce yıkarım sonra ılık suda bekletirim ve içine biraz tuz atarım annemden öyle öğrendim :) pişireceğim zaman tencereye biraz tereyağı biraz zeytinyağı koyarım. Arpa şehriyeli yaparım genelde ben. Şehriyeleri kavururum. Dediğin gibi fazla kavrulursa tadını değiştirebiliyor. Rengi az döndükten sonra pirinçleri koyar kavururum 1 2 dk. Sonra suyunu koyarım. Ölçülerimde bellidir. 1 bardak pirince 1 bardak su. Ama bir bardağı geçiyor bazen. Şehriyedwn dolayı. Nohut ta koyarım suyu kaynarken. Tavuk bulyon hiç kullanmadım tavuk yemediğim için. Bazen bezelye de koyarım zevkimize göre artık :) kısık ateşte pişirmeye dikkat ederim altını kapatıncada kağıt havlu ile dinlendirmeye bırakırım :)
     
    Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  9. gulakinn

    gulakinn Uzman Üye+

    Puan:
    12,422
    Bende önce pirinci ıslatıp 20 dk bekleyenlerdenim. Benim ölçümde 1 su bardağı pirince 1,5 su bardağı sıcak su. 2 damla limon ve küp şeker mutlaka koyarım :) Sonrasında yapım şeklimiz aynıııı :)
     
    Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  10. sibell28

    sibell28 Uzman Üye+

    Puan:
    12,220
    Bende pilavi tane tane güzel yapanlardanım. Pirincleri önce sıcak suda 1 kaşık tuzla bekletiyorum bi 30 dk kadar. Sonra yıkıyorum 3-4 defa, şehriyeler güzel kavrulduktan sonra pirincini döküyorum güzell bayağı bi kavuruyorum birbirinden kopana kadar pirincler , sonra ılık su ekle yüksek ateşge pişsin. Ölçüm benimde 1 e 1,5 ama hafif fazlasini koyuyorum ben minnacık :D tane tane oluyo, annem aşcıdır benim püf noktası pirinci güzel kavurmak der :)
     
    Ardil bunu beğendi.
  11. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Pilavi pek guzel yapiyormusum esim oyle diyor:p hatta ben de kendi pilavimdan baska pilav sevmem oyle de artistim :D sade, sebzeli, karidesli yaparim. Sehriyeli hic yapmadim, hatta evde sehriyem bile yok deneyebilirim ama ;) hemen kendi stilimi anlatayim;
    -Pirincin markasi degisince bile lezzet degisiyor o yuzden damak tadina uyan markayi bulduysaniz sasmayin;)
    - pirinci yikarim suda bekletmem
    -goz karari tereyagi ve zeytinyagi (parlamasi icin)
    - pirinci yagda kavurur 1bardak pirince 1.5 su koyarim. Bulyon kullanmiyorum, tavuk suyunu kup kup yapip donduruyorum, bir iki kup atiyorum :) tuzunu koyup goz goz olana kadar yuksek ateste goz goz olduktan sonra kisik ateste pisiriyorum. Suyu bitince altini kapatip, karistirip havlu kafit kapatip demlenmeye birakiyorum.
    -karidesli yapiyorsam pirinci kavurma asamasinda karidesi de kavuruyorum. Sebzeli yapiyorsam sebzeleri on haslama yaptiysam pilava suyunu koyduktan sonra atiyorum.

    Benden bu kadar :)
     
    mldfyz, Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  12. hilalozer

    hilalozer Süper Üye+

    Puan:
    28,502
    Gerçekten herkesin yapım şekli farklı nedense :) Benim yapım şeklime çoğu kişi şaşırır mesela. Ama iddealıyımdır :cool
    -Ben arpa şehriyeli yaparım önce tereyağı döker çok az sıvı yağ eklerim ve şehriyelerin rengi dönene kadar kavururum. Pirinci ne yıkarım, ne suda bekletirim. Paketinden çıkarttığım gibi bardağa dökerim ve arpa şehriyeye eklerim. Ben 1 su bardağı pirince yine aynı bardakla 2 su bardağı soğuk su koyuyorum. Pirincin rengi beyaz olana kadar kavururm sonra suyu eklerim. Ve bulyon muhakkak eklerim. Zararlı ama tavuk suyuyla yapılanı bile beğenmiyorum alışmışım bulyona. Göz kararı tuz eklerimvBulyonu kırarak koyarım o yüzden çok az karıştırım ve birdaha hiç karıştırmam. Suyu çekince hemen havlu kağıtla kapağı kapatır dinlendiririm :) İşte benim tarifim :)
     
    Ardil, sedaozer ve Aylin bunu beğendi.
  13. Ardil

    Ardil İnci Üye+

    Puan:
    6,477
    ne güzel bir konu olmuş bebeksin sen :) herkesin gerçekten tarifleri yakın fakat ufak tefek farklar var.Ben bir çok türlüsünü denedim ya azıcık çiğ oluyor yada çok pişiyor arasını bir türlü tutturamadım :D
     
    sedaozer ve Aylin bunu beğendi.
  14. Aylin

    Aylin Süper Üye+

    Puan:
    26,820
    Öperiim :*
    Zamanla tutturursun arasını artık :guzellik
     
    Ardil bunu beğendi.
  15. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Zamanla yapa yapa tutturursun kuzumm sonra da kimsenin pilavını beğenmezsin :p :)
     
    bersel ve Ardil bunu beğendi.
  16. Ardil

    Ardil İnci Üye+

    Puan:
    6,477
    İnşallah canım :*
     
    Aylin bunu beğendi.
  17. Ardil

    Ardil İnci Üye+

    Puan:
    6,477
    ayyy ne güzel dedin sen öyle :p
     
    Aylin ve sedaozer bunu beğendi.
  18. GulGrnc

    GulGrnc Uzman Üye+

    Puan:
    12,420
    Ben ne limon ne de şeker hiç denemedim ama pilav konusunda eşim hep der senin elin kadar lezzetlisini yemedim diye :p
    Ben 1 su bardağı pirinci tahminen 10 dk ılık suda bekletiyorum.
    Tencereye tereyağı çok minikte margarin atıyorum(eşim sıvı yağ ile yapılan yemekleri yemiyor) ve eriyince tel şehriyeleri koyuyorum.
    Tel şehriyeler kızarmaya başlayınca pirinci süzüyorum, kızarınca üstüne pirinci koyuyorum ve kavuruyorum.
    O sırada küçük bir kasede tavuk bulyonu sıcak su ile eritiyorum eğer pilavım sebzeli olacaksa sebzelerini katıyorum az daha kavuruyorum sade yapacaksam bulyonu kaseden tencereye boşaltıyorum ve üzerine göz kararı su ve tuz ekliyorum kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyorum. Suyunu çektikten sonra üzerine havlu kağıt kapatıyorum karıştırmadan o şekilde tabaklara servis yapıyorum :)
     
    Ardil ve Aylin bunu beğendi.
  19. FATMA AHMET

    FATMA AHMET Uzman Üye+

    Puan:
    19,352
    aynen senin tarifle yapıyorum canım bende ek olarak ılık suda bekletirken biraz tuzda atıyorum :) dediğin gibi limon suyu beyaz parlak görünmesi için damlatıyorum ve @Ezgi nin dediği için bi küp seker atıyorum annem tane tane olur der :D
     
    Aylin bunu beğendi.
  20. Betül

    Betül Süper Üye+

    Puan:
    30,252
    Yaa öyle eritmeyince ve karıştırmayınca o bulyon parça parça kalıyor sen de kalmıyor mu :oops: hemde tadı ııyyk ne kötü cağnım pilavı mahvediyo ağza gelince o_O ben sıcak suyun içinde eritip döküyorum..
     
    hilalozer bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş