1. Tüm içerik bedava! Böyle devam etmesi için reklamlara tıklamayı unutma ;)

Izgara Et Nasıl Pişirilir?

'Et-Balık-Tavuk Yemekleri' forumunda Seda tarafından 2 Şubat 2016 tarihinde açılan konu

  1. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Uzmanlık alanım ızgara yemekler o halde ufak tefek tüyoları bu başlıkta paylaşalım istedim ;)
    55ea4520f018fbb8f8751e39.jpg
    • Öncelikle et seçimi önemli, ne çok yağlı ne çok yağsız olmalı mermer görüntü iyidir ;) Antrikot bu konuda en lezzetli et çeşididir (zevke göre değişir tabii). Izgara tavada suyunu kaçırmadan pişirirseniz yumuşacık ve lezzetli olur.​
    • Etin kalınlığı önemli, çok kalın olursa tavada zor pişer. Çok ince olursa kurur ve tadsız olur.​
    • Izgara tavayı ocağa koyup yüksek ateşte bir güzel kızdırıyoruz. Tava kızınca ocağın altını iyice kısıp etleri koyuyoruz. Etlerle çok oynamayın, önce bir yüzü sonra diğer yüzü pişirin. (Döküm veya diğer tavalar hiç farketmez hepsinde aynı kural geçerli) Ufak bir parça kesip pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.​
    • Fırında yapıyorsanız tel ızgara kısmını kullanın ve alt rafa fırın tepsisi koyup içine su ekleyin ;) Hem buharda pişer hem de fazla yağlardan uzak ızgara tadında pişer.​
    55ea4520f018fbb8f8751e3c.jpg
    @AylinYıldırm ve @Sebnem benden bu kadar ;)
     
    Özlem, mldfyz, Zekiye Ağca ve 11 kişi daha bunu beğendi.
  2. gulakinn

    gulakinn Uzman Üye+

    Puan:
    12,422
    Ben de uzun zamandır evde pişirmek istiyorum ama tadı güzel olmaz iyi pişmez diye cesaret edemiyorum aslında denemek lazım :(
     
    Seda bunu beğendi.
  3. Aylin

    Aylin Süper Üye+

    Puan:
    26,820
    Dediğin gibi et seçimi ve kalınlığı çok önemli.
    1.Et alırken kasabınıza etinizi dövdürmemeliymişsiniz lezzetinin gittiğini öğrendim.
    2.Etin içindeki beyaz yağ etin geneline homojen bir şekilde ne kadar yayılmışsa o kadar iyi demektir. Buna "mermerimsi görünüm" diyorlar.
    Bence de en iyi antrikot. Bonfile sadece pahalı olduğu için insanların matah bişey sandığını okumuştum bir şefin röportajında.

    Pişirme işlemi için ilk ve en önemli kısım mühürlemek. Yani etin suyunu içine hapsetmek. Etin suyu içinde kalırsa yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürlemek için öncelikle tavayı çokk iyi kızdırıyoruz. Etin ızgarası için en uygun tava dökümdür. Çünkü daha çok ısınır. Bu çok ısınmış tavaya eti atıyoruz bi yüzü renk değiştirince hemen öbür tarafını çeviriyoruz orayı da hallettikten sonra tavayı kısıyoruz. Mühürleme işlemi tamam. Etin suyunu salmasına izin vermeden dışını kaplayarak suyu hapsettik. Şimdi daha kısık ateşte 1_2 dk zevke göre pişiriyoruz. Çok pişirmemeniz tavsiye. Zaten marine ederek ön pişirmeyi yapmıştık fazla tutarsanız suyu kurur.

    İş yine bitmiyor. Haydii pişirdik hemen servis edelim de kesip yiyelim demiyoruz. Çünkü yeni pişmiş eti kestiğimiz anda suyu tabağa akar gider geriye suyu çekilmiş et kalır. Bu nedenle servis etmeden 4 5 dk. Eti bekletmek dahaiyi olacaktır.

    Afiyet olsuunnn :)
     
    Zekiye Ağca, Seda, esrahakan ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  4. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    İnan dışarıdakinden güzel oluyor elin alışınca ;) Bir de dışarıda iki kişi en az 100 liraya mal oluyor antrikot, evde 2 dilim antrikot yanına püre veya pilav bir de salata çok çok ucuza afiyetle yersiniz. Ve de nasıl bir et yediğinizi bilirsiniz. Ben kasaba gittiğimde toplua alıp buzluğa tek tek ayırıp atıyorum, tek tek koyduğum için kolay çözünüyor. Yapacağım zaman hazır oluyor.
     
    gulakinn bunu beğendi.
  5. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Aynen öyle ;) Eti ne diye dövdürürler anlamıyorum zaten :) Döküm tavada çok lezzetli oluyor ama maalesef bende onu yıkayacak güç yok, bir heves yıkıyordum başta ama artık uğraşamıyorum kaldırdım üstlere. Şimdi evde yapıyorsam Tefal'in titanyum ızgara tavası kullanıyorum o da çok başarılı :asik Piştikten sonra etler dinlenirken o tavaya yağın yapışmaması için hemen su koyuyorum sonrasında kolay temizleniyor.
     
    Aylin bunu beğendi.
  6. gulakinn

    gulakinn Uzman Üye+

    Puan:
    12,422
    Bu hafta sonu bir sey cikmazsa deneyeceğim abla :) paylaşırım :)
     
    Seda bunu beğendi.
  7. Seda

    Seda Admin Site Yetkilisi

    Puan:
    43,520
    Kuzum biz marinasyon yaptığımızda dediğim gibi tavada yapmıyoruz kötü olmuş tava işi :( En güzeli bence ızgara :) Hava soğuk diye bu aralar çok kullanmıyoruz ama normal zamanda korkmaz'ın ızgarasını kullanıyoruz. Balkon camını açıp yapıyoruz mis gibi oluyor:
    199274293_tn30_0.jpg

    Eşimin bekar evinde de sinbo kullanıyorduk taş gibi makine :D çok para vermeyeyim dersen onu da öneririm, o da bizi uzun süre doyurdu, zamanla ızgarası yamuldu zaten evleniyorduk korkmaz aldık sonra:
    MAG_4052260.jpg
    Diğer markaların ızgaraları bu şekilde tel olmadığı için eti çok iyi pişiremiyor, tel ızgara bir tek bu iki markada bulduk biz. Annemlerde esseninki vardı mesela o güzel yapmıyordu.
     
  8. melodika

    melodika Uzman Üye+

    Puan:
    19,672
    lv-eco-gt-30-t5-400x400.jpg
    merhaba arkadaşlar konu canlansın dedim :) bu döküm tavayı eşimin ısrarları sonucunda aldık ve kullandıktan sonra iyi ki almışız diyorum :) (yıkaması dışında :D ) harika sonuçlar veriyor ve hem kendi damak zevkine göre hemde dışarıda küçük bir porsiyona verilecek parayla kendinize baya baya doyurucu bir menü hazırlamak mümkün oluyor.
    tavaya hiç yağ vs sürmeden 15 dakika harlı ve ocağın en büyük gözünde ısıtıyoruz. daha sonra altını kısıp önceden marinelediğimiz etlerimizi (pişmişlik zevkine göre daha az pişmiş seven 2 3 dakikada tutabilir) 4 dakika kadar bir yüzünü 4 dakikada diğer yüzünü pişiriyoruz. ikinci yüzleri pişerken tahta sunum tabağımızı üst kısmı ocağa bakacak şekilde tavamızın üzerine kapatıyoruz ki ısınsın ve etin suyunu salmasına engel olsun. 15 20 sny sonra alıyoruz ve üzerine çekilmiş tuz karabiber serpiyoruz etimizi de bu tabağa alıp üzerine de arzuya göre tuz karabiber serpiyoruz afiyet olsun :D
    55609128_408188033084400_8042106329369673728_n.jpg
     
    mrvchn, asltrk, Maşuk ve 3 kişi daha bunu beğendi.
  9. asltrk

    asltrk İnci Üye+

    Puan:
    6,707
    Oo afiyet olsun canım lava marka mı bu tava bende aynısından sipariş verdim kayınvalidemler gelirken getirecek inşallah :) internette yorumları okumuştum baya memnun kalan olmuş diye aldım tek sıkıntısı sanırım ev biraz fazla duman oluyormuş seninde öyle oldu mu canım ?
     
    melodika bunu beğendi.
  10. melodika

    melodika Uzman Üye+

    Puan:
    19,672
    Teşekkür ederim aynen canım lava marka memnunuz biz :) tavayı temizlemesi bir tık zor gelsede deyiyor :D duman altı olayını aspiratör ve balkon kapisi açmayla idare ediyoruz ama tabii her yaptığında tava da kalan oluyor illa o duman çıkartıyor haliyle ama aspiratör ve balkon kapisini açınca çokta şey olmuyor sanki :)
     
  11. Özlem

    Özlem Moderatör Site Yetkilisi

    Puan:
    33,752
    bu bilgileri not almak lazım :D
     

Bu Sayfayı Paylaş