1. Tüm içerik bedava! Böyle devam etmesi için reklamlara tıklamayı unutma ;)

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

'Diğer' forumunda melek1991 tarafından 16 Ekim 2015 tarihinde açılan konu

  1. melek1991

    melek1991 İnci Üye+

    Puan:
    7,377

    Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?
    Malzemeler

    • 1 litre doğal veya günlük süt
    • 1 tatlı kaşığı dolusu doğal yoğurt (oda sıcaklığında)
    Gereçler
    • Sütü süzmek için ince bir tülbent veya süzgeç
    • Sütü kaynatmak için çelik tencere
    • Kaşık
    • Cam kavanoz
    • Sarmak için battaniye veya kalın sofra bezi
    Yapılışı
    İlk yapılacak şey sütü hazırlamak, çiğ süt kullanıyorsanız kaynatmanız gerekir. Çiğ sütü kaynatmadan temiz tülbent veya ince bir süzgeçle süzüp çelik bir tencerede kaynatın. Kaynatma esnasında 10 dakika kadar sütü karıştırarak hava almasını sağlayın. Fokurdamaya başlayıp yükseldiğinde altını kısıp 8-10 dakika daha kaynatın. Aceleniz yoksa sütü soğuduktan sonra buzdolabında bir gün bekletip ertesi gün kullanırsanız daha iyi oluyor. Eğer hemen kullanacaksanız kaynamış sütün biraz ılımasını bekleyin. Günlük süt kullanıyorsanız bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatın.

    Yoğurt yaparken en önemli nokta sütün ısısıdır. En uygun ısı 42-45 derecedir. Eğer süt ılıksa mayalanma olmaz, süt sıcaksa yoğurt ekşi olur. Termometreniz varsa ılımaya başlayan sütün sıcaklığını kolayca ölçersiniz. Termometre yoksa parmağınızı süte batırarak ısısını kontrol edin. 10 saniye kadar tuttuğunuzda parmağınızın dayanabileceği, ancak hafif bir yanma hissi duyacağı ısıya geldiği zaman süt mayalanma sıcaklığına gelmiştir.

    Maya olarak kullanacağınız yoğurt ev yoğurdu ya da organik yoğurt olmalıdır. Her 1 litre süt için bir tatlı kaşığı dolusu maya kullanılır. Maya olarak kullanılacak oda sıcaklığındaki yoğurt bir kaseye alınır ve üzerine biraz ılık süt eklenir, tahta kaşıkla pütürsüz olana kadar karıştırılır. Tenceredeki sütün üzerindeki kaymak bir tabağa alınır. Maya tencerenin kenarından süte karıştırarak birkaç seferde dökülür. Uzun bir kaşıkla tenceredeki süte eşit dağılacak şekilde yavaşça karıştırılır.

    Mayalanma sırasında kavanozların sabit durması ve sütün sıcaklığını koruması için sarılması gerekir. Kavanozlar, düz bir zemindeki kalın bir battaniye veya sofra bezinin üzerine yerleştirilir. Kavanozların üzerinde birkaç parmak boşluk kalacak şekilde tenceredeki mayalanmış süt boşaltılır. Kavanozların üzerine kağıt havlu 2 kat olarak yerleştirilir ve kapakları sıkıca kapatılır. Kağıt havlu kavanozdaki buharı çekecek ve yoğurdun sulu olması önleyecektir. Battaniye kavanozların üzerini kapatacak, sıcaklığını muhafaza edecek şekilde şekilde sıkıca sarılır ve 3-3,5 saat mayalanmaya bırakılır. Eğer fazla bekletirseniz yoğurt ekşi olur. Daha sonra kavanozları oynatmadan üzerindeki bez açılır ve 1-2 saat soğuyup oda sıcaklığına gelmesi beklenir. Buzdolabına yerleştirilen kavanozdaki yoğurtlar 24 saat dinlendikten sonra yemeye hazır hale gelir. Kapağı açılmayan kavanozdaki yoğurtlar yaklaşık 10 gün dayanır.
     
    Özlem ve Mpamuk bunu beğendi.
  2. Mpamuk

    Mpamuk Uzman Üye+

    Puan:
    11,572
    Çok iştahlı okudum ve heveslendim.Daha önceki yoğurt yapma girişimim başarısızlıkla sonuçlanmıştı.Tekrar deneyeceğim bu sefer inşallah tuttururum. Sonuçları yazacağım,sağlıcakla kalın. :)
     
    melek1991 ve Esrahımm bunu beğendi.
  3. lülü

    lülü Uzman Üye+

    Puan:
    20,972
    @ozlem392 bak burda paylaşılmış daha önce :)
     
    Özlem bunu beğendi.
  4. Özlem

    Özlem Moderatör Site Yetkilisi

    Puan:
    33,752
    bende deneyeceğim :) tarif için teşekkürler
    @lülü sağol kuzum :*
     
  5. Bride16

    Bride16 Uzman Üye+

    Puan:
    12,220
    Aa siz görmüşsünüz, ben yeni görüyorum @lülü @ozlem392 :D benim yöntemim farklı. Tercih size kalmış :sevimli

    Malzemeler
    * 3 kg süt
    * 3 kaşık hazır yoğurt (doğalla daha güzel ama mecbur kaldım hazıra)
    * tülbent
    * kaynatmalık çelik tencere
    * mayalamalık emaye tencere
    Hepsini saydım ki tam olsum :p

    Öncelikle 3 kg sütü alır almaz tülbentten geçirdim, içinde herhangi birşey varsa yok etmek için. Daha sonra çelik tencereye dökmeden önce dibini biraz ıslattım tencerenin ki yapışmasın kaynarken süt. Sonra ocağa koydum. Kaynamaya başladıktan itibaren 15 dk süre tuttum. Yani 15 dk kaynadı. Ben kaymak sevmediğim için, her karıştırdığımda kaymaklarını aldım. Sık karıştırdım dibi tutmasın ve taşmasın diye korkudan :D kaynama işlemi bittikten sonra sütü soğumaya bıraktım.
    Bu aşama önemli. Çünkü süt parmağını biraz yakacak der annem. Test edip sıcaklığı istediğimiz seviyeye gelince, 3 kaşık yoğurdu koyduğum tabağın içine azar azsr süt ekledim çırptım yoğurdu o tabakta. İyice ezdim sütle. Hiç topak olmaması gerek. İyice ezip sulandırdıktan sonra yavaş yavaş sütün olduğu tencereye ekledim, sütü tahta kaşıkla karıştıra karıştıra. Kapağını kapatıp, doğalgaz borularının geçtiği yere koydum(orası sıcak olduğu için :)) , üstünü altını iyice sardım sofra bezleriyle. 2 saat sonra baktım biraz suluydu. Ama daha fazla tutamazdım ekşime tehlikesi olduğu için. Direkt buzdolabına koydum yoğurt tenceresini. Hiç açmadım kapağını bi daha. Bu sabah bir baktım, maşallah harika tutmuş, sertliği çok güzel olmuş. Sallıyorum tencereyi hiç kıpırdamıyo yoğurt :p korkmuştum sulu olunca. Artık kendi doğal yoğurdumla mayalarım nasipse.:yaylan:kazandim
     
    tuğbabenli, Glsrnysf, Özlem ve 1 kişi daha bunu beğendi.
  6. lülü

    lülü Uzman Üye+

    Puan:
    20,972
    Kayınvalidem yaparken hiç bakmadım farklı birşey yok galiba o da senin yaptığın gibi yapıyor ve biz güveçte bekletiyoruz yoğurdu sabaha kadar mutfak masasında sarılı bir şekilde duruyor aynen dediğin gibi taş gibi oluyor :)
     
    Bride16 bunu beğendi.
  7. Bride16

    Bride16 Uzman Üye+

    Puan:
    12,220
    evet güveç çok daha sağlıklı aslında. Annem emaye almış bana yoğurt tenceresi. Kendisi de onda yapıyor diye ben de onda yapayım dedim :) oh hepimize afiyet ve şifa olsun :alkis
     
    lülü bunu beğendi.
  8. lülü

    lülü Uzman Üye+

    Puan:
    20,972
    Aynen canım afiyet bal şeker olsun :)
     
  9. pnrr

    pnrr İnci Üye+

    Puan:
    6,280
    Sararak ısıtmayı bir türlü beceremedim ve yoğurdu tutturamadım o yüzden bende fırında mayalıyorum fırını 30 derece ısıtıp kapatıyorum yoğurdu içine koyuyorum bir gece fırında bekletiyorum ertesi gün güzelce mayalanmış oluyor :)
     
  10. Özlem

    Özlem Moderatör Site Yetkilisi

    Puan:
    33,752
    maşallah canım :):) bende senin tarifle bir deneyim bakalım :):)
     
    Bride16 bunu beğendi.
  11. Glsrnysf

    Glsrnysf Süper Üye+

    Puan:
    39,202
    Bizde aynen böyle yapıyoruz ama yoğurdu biraz daha az koyardı annem bende 2 gün önce kendi yoğurdum mayaladim sevdim bu işi daha önce de yapmıştım. Artık bu şekilde devam yapmaya :p
     
    tuğbabenli, Bride16 ve Özlem bunu beğendi.
  12. Bride16

    Bride16 Uzman Üye+

    Puan:
    12,220
    tutturmaya bağlı herhalde yada mayalandığı kaba. Ben işimi sağlama alayım diye fazla koydum :D cuma günü alıcam yine kısmetse süt. Ptesi de geliyo ama o sırada yoğurdum vardı bugün bitti. 3 günlük hazır yoğurt aldım :p cuma günkü mayalayışımda bu sefer bu ev yoğurdu ile mayalıycam, bakalım hazır yoğurtla mayalamam gibi güzel tutacak mı.
     
    Glsrnysf ve tuğbabenli bunu beğendi.
  13. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    IMG_20170324_150937_433.jpg Screenshot_2017-03-24-15-10-39.png @Seda , Merhabalar kızlar bende naçizane bir yogurt tarifi vericem. Ama mutlaka deneyiniz ben cok memnun kaldim.
    Malzemeler
    -3 litre süt (siz ölçüleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz)
    - 1 buçuk yemek kaşığı ev yoğurdu( yoksa hazir yogurdun kati kismindan
    -1 cay kaşığı şeker(istege bagli)
    -1 fiske tuz (istege bagli)
    Yapılışı
    Öncelikle sutumuzu kaynatiyoruz. Yogurt yapiminda en önemlisi sutunuzun kalitesi arkadaşlar. Güvendiğiniz bir mandiradan aldiginiz su katilmamis bir köy sutu olmasi lazim:) Süt kaynamaya basladiktan sonra altini kisip yavas yavas 20 dk daha kaynatiyoruz. Sutu cok kaynatmamizin nedeni icindeki su miktarini azaltmak ve katı bir yogurt elde etmek. Süt kaynadiktan sonra ben 1 er litrelik cam kavanozlara bosalttim ve agzi acik bir sekilde yogurt mayalanacak kivama gelmesini bekledim. Sütü ara ara kontrol ettim. Kucuk serce parmagimi kavanozun tam ortasina batirdim ve 10 a kadar saydim. Eger 7 den sonra parmaginiz hafif hafif yanmaya basladiysa süt yogurt mayalama kivamina gelmis demektir. Süt ne cok ilik ne de kaynar olacak arkadaslar. Yogurt mayalayacagim kabin altina bir sofra bezi serdim ve sutleri ustune koydum.
    Dikkat edilmesi gereken diger husus yogurt mayalandiktan sonra hareket ettirmemek lazim.
    Maya olarak kullandigim yogurta sut katip incelttim ve icine seker ve tuz kattim. Iyice birbirine yedirdim. Tum siselere yaklasik 1 buçuk tatli kaşığı kadar koydum ve tahta kaşıkla karıştırdım.
    Mayalama işlemi bittikten sonra delikli süzgeç ile kavanozların üzerine kapatın ve etrafını güzelce bir bezle sarın. Yalnız eleğin en tepe kısmı açık kalmalı ki buhar yapıp sulanmasın. 2 bir bez daha üzerine atılmalıdır. İşte o 2. bezle her yanı sarılmalı. Siselerin kapağını ise kapatılmayacak.
    Ben gece 12 de mayaladim ve sabah 8 de kapaklarini kapatip dolaba kaldirdim. Bir gun sonra ise tas gibibkati bir yogurt elde ettim :) hem de ilk yapimimdi:) simdiden afiyet olsun.
     
    tolgayse, Dilan62, Bride16 ve 3 kişi daha bunu beğendi.
  14. carpe_diem

    carpe_diem Uzman Üye+

    Puan:
    10,002
    Ellerine saglik canimmm:) benim annem tencerede falan yapardi kavanozda yapildigini bilmiyordum acikcasi cokta guzel olmus. Birde tupperware in yogurt calma kabi var onda da cok guzel oluyormus aklinizda bulunsun. Afiyet olsun bebisede yarasin insallah :)
     
    sedaozer bunu beğendi.
  15. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Allah razi olsun kuboscum cook sagol :)) annem de tupperin kabinda yapiyor ama biz iki kisiyiz diye kavanozlarda yaptim kuzum:)
     
    carpe_diem bunu beğendi.
  16. Betül

    Betül Süper Üye+

    Puan:
    30,252
    İlk deneme ve şahane ellerine sağlık kuzum :) afiyet şifa olsun :*
     
    sedaozer bunu beğendi.
  17. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Acami şansı sanirim kuzum :D sagol canim benim :*:*
     
  18. Aylin

    Aylin Süper Üye+

    Puan:
    26,820
    Ay ben dün yoğurt yaptımmm çok basitmiş ya bundan sonra hep yaparımm :)
    Snapchat-1814403866.jpg

    Bebim tarifimi vereyim,
    3 litre sütü kaynattım cam kabıma aldım. Serçe parmağım yanmayacak kadar ılındığında mayalamaya başladım.
    Bir kaseye 2 kaşık yoğurrt alıp çırptım. Yoğurdun oda sıcaklığında olması gerekiyor. İçine biraz sütten koyup sulandırdım. Yavaşça sütün içine döktüm. Sütün kaymağını dağıtmadan dipten yavaşça 1 2 tur karıştırdım. Ve hazır.

    Kabın üstüne kendi kapağını kapatmadım süzgü koyup battaniyeye sardım. Süzgü koymak sütün buharının çıkmasını sağlayıp sulanmamasına neden oluyor.
    4 5 saat bekleyip dolaba alıyoruz. Ertesi gün yemeğe hazırr...

    Püf noktası 1: Battaniyeye sarma, dolaba kaldırma vs işlemlerinde kabımızı çok sarsmıyoruz.

    Püf noktası 2: kavanozda yapıyorsanız kapağı kapatmadan üstüne 1 yaprak havlu kağıt koyarsanız kapakta buharın etkisiyle oluşan suyun yoğurda karışıp sulanmasını engeller :begendim
     
    bersel, tolgayse, aysunbalkis ve 2 kişi daha bunu beğendi.
  19. sedaozer

    sedaozer Uzman Üye+

    Puan:
    24,002
    Ellerine saglik canim cok güzel olmuş:)
     
  20. ayşenn

    ayşenn Uzman Üye+

    Puan:
    11,722
    İnternette "taş gibi yoğurt yapma"yarışı başlamış gibi resmen. Üyesi olduğum bazı gruplarda görüyorum. Birde fırında yapıyorlar. Bazıları ısıtıp koyuyorlar bazıları ısıtmadan soğuk şekilde koyuyorlar. Zararı olmuyormu acaba fırın sonuçta ya içime sinmez benim. Ben eski klasik usul örtme taraftarıyım. Siz ne düşünüyorsunuz kızlar @Seda tavsiyelerini bekliyoruz :)
     
    tolgayse bunu beğendi.

Bu Sayfayı Paylaş